Berlino: Proloog
752
post-template-default,single,single-post,postid-752,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15645

Berlino: Proloog

Proloog

 

Iedereen die mij al wat langer kent in het echte leven of online, weet dat ik normaal gesproken nogal vaak in Berlijn kom. Die stad is echt mijn tweede Heimat. Alleen al daarom verdient de Duitse hoofdstad een apart project op deze site. Ik heb lang zitten soebatten over hoe ik dat aan ging pakken. Ooit ben ik namelijk begonnen met illustraties over mijn tripjes naar Berlijn, maar daar werd ik chagrijnig van. De Moleskine met die tekeningen erin heb ik ergens in een doos onder mijn bed geflikkerd.

Ik blijf altijd over dit soort projecten nadenken, ook als de eerste aanzet ergens op een donkere plek ligt te verstoffen. Toen ik me vorig jaar een keer ernstig zat te corona-vervelen, besloot ik om eens te beginnen met een fotoboek van mijn reizen naar Berlijn. Dat resulteerde is een fotoboek van de eerste 25 dagen die ik in Berlijn doorbracht. Bij het sorteren van de foto’s realiseerde ik me hoeveel bijzondere plekken ik daar al bezocht heb. Alleen of met vrienden. Maar het fotoboek leende zich niet om die verhalen op te schrijven, dan zou het veel te veel werk worden. Daarnaast ben ik echt de meest onnauwkeurige schrijver ooit, dus dan zou ik eindigen met een boek vol tikfouten en rare zinnen. Die teksten moesten dus online, dan kan ik er tenminste altijd nog aan sleutelen. Maar met welk beeld dan? Weer diezelfde foto’s? Of toch illustraties?

Kortom: problemen, problemen. Van de ergste soort. Nou. Poe.

Tot ik het op een dag opeens voor me zag. Ik zou een kleine linosnede maken voor elke dag dat ik in Berlijn ben geweest. En bij dat beeld een tekst schrijven. Een anekdote of wetenswaardigheid over die dag. Op basis van de foto’s in mijn map kan ik namelijk prima reconstrueren wat er wanneer is gebeurd. Ik word wel eens moe van het feit dat ik nooit wat vergeet, maar voor zoiets als dit is het wel handig.

En de naam van dit project? Berlino natuurlijk.
Ja nee. Mij kun je wel om een conceptje sturen, hoor.