Berlino: Hackescher Markt-hangen
2284
post-template,post-template-elementor_theme,single,single-post,postid-2284,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15645

Berlino: Hackescher Markt-hangen

Hackescher Markt-hangen

 

Na mijn eerste tripje naar Berlijn zou het zeker vier jaar duren voordat ik Berlijn weer zou bezoeken. Maar in augustus 2011 was het zover: vriendin J. en ik hadden besloten om (na een eerder bezoek aan Parijs) een keer samen door Berlijn te gaan banjeren. Ik wilde er wel weer eens terug en J. had niet lang daarvoor een sollicitatiegesprek gehad in Berlijn en was ook gefascineerd geraakt. Dus ik boekte een niet al te gaar hostel aan de rand van Kreuzberg en daar gingen we, met de trein vanaf Deventer natuurlijk.

Als ik nu de foto’s van deze Berlijnonderneming bekijk, dan zie ik dat J. en ik voornamelijk op terrassen hebben gezeten en dan ook nog opvallend vaak op de Hackescher Markt. Met tapas. En drankjes. Of een currywurst. Daarom kan ik altijd goed op vakantie met J., die is ook een professioneel terrashanger, net als ik. Ik ben ooit wel eens een paar dagen weg geweest met mensen die niks om eten en het bijbehorende terras- of restauranthangen gaven. Nou, dat was een totale ramp, dan krijg je echt ruzie met mij. Ik word nog wel eens badend in het zweet wakker omdat ik een nare droom heb over een vakantie met mensen die te beroerd zijn om een tientje meer uit te geven aan fatsoenlijk voer en dan een half uur later de H&M leeg gaan kopen. DIE JE OVERAL HEBT. Ja nee. Ga weg. Het is natuurlijk een vrije wereld, maar het trauma zit diep.

Tijdens onze eerste volle dag in Berlijn slenterden J. en ik wat langs de Spree en door Mitte, waarna we op de Hackescher Markt belandden. Dat is best een toeristische hotspot, hij is namelijk makkelijk te bereiken met de S-bahn en de Alexanderplatz en het Museumsinsel zijn om de hoek. Ik ken inmiddels zoveel betere restaurants in Berlijn dan die op de Hackescher Markt, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik eigenlijk elke keer als ik in Berlijn ben nog wel een keer wat ga eten en/of drinken daar. Het is er namelijk goed toeven met mooi weer en in the early days kwam ik er ook vaak vanwege de gratis wifi van Duitse eettent 1840. Dat was toentertijd namelijk zowat de enig fatsoenlijk functionerende wifi van Berlijn. Maar 1840 heeft onder andere ook fijne currywurst, prima soepen en lekkere Kuchen, dus bij deze tent kun je met elk soort honger wel terecht. Schuin tegenover 1840, aan de andere kant van het plein, zit trouwens een Italiaan waar ik ook af en toe beland, onder andere ook om voetbal te kijken op het terras. Om de een of andere vage reden ben ik namelijk vaak in Berlijn tijdens voetbaltoernooien, misschien moet ik weer eens een reisje boeken.

Dit was dus de eerste dag van de Berlijn-editie waar er veel op het terras gezeten werd op de Hackescher Markt. De tentjes zijn onder de bogen van de S-bahn gevestigd, die raast dan af en toe boven je langs, op weg naar de Alexanderplatz of Bahnhof Zoo. De Hackescher Markt ligt lekker centraal ten opzichte van veel bekende bezienswaardigheden en winkelgebieden, dus ik raad ‘m wel altijd aan aan mensen die nog nooit in Berlijn zijn geweest. Doe er je voordeel mee en terrashang je de moeder, zou ik zeggen.