De tofu-doorbraak
2844
post-template-default,single,single-post,postid-2844,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15645

De tofu-doorbraak

Tijdens mijn kookavonturen in een miniwoonst ga ik tegenwoordig steeds vaker aan de slag met tofu omdat ik dat eigenlijk wel een handig en vooral goedkoop ingrediĆ«nt vind. Als student heb ik het wel eens gekocht en in mijn nasi geflikkerd, maar dat was eerlijk gezegd echt niet te vreten, dus vanaf dat moment heb ik tofu altijd een beetje vermeden. Tot ik een jaar geleden of zo een interessant uitziend Koreaans gerecht met gefrituurde tofu zag en dacht: ‘Dat ga ik een keer uitproberen!’ Ik had namelijk met mijn boerenverstand beredeneerd dat Aziaten supervaak met tofu koken en dat het dan gewoon niet vies kon zijn, want Aziatische dingen zijn nooit vies. Dus toog ik naar de Amazing O. om tofu te kopen.

Thuis aangekomen begon ik met goede moed aan mijn gefrituurde tofu. Maar wat was dat spul dun en nat en bewerkelijk! Ik maakte een beslagje voor om de tofu, maar het goedje viel van ellende uit elkaar. Ik deed het in de pan met olie en ja hoor, het spetterfest van de eeuw nam een aanvang. Met mijn spatdeksel in de aanslag porde ik in mijn brokjes tofu.
‘Hier klopt iets niet,’ dacht ik, ‘Zo zag het er in de video helemaal niet uit.’
Dus ‘frituurde’ ik vol goede moed door en at vervolgens een bakske vol tofu dat eruit zag als een ongeluk in een tunnel. Het was verder wel lekker, want in het sausje zat gochujang, dus dan ben ik al snel blij. Toch snapte ik er tegelijkertijd helemaal niks van, dus besloot ik om dit tot op de bodem uit te zoeken. In de daarop volgende weken keek ik een heleboel youtube-filmpjes over dit ingrediĆ«nt. Ik was vastbesloten om dit ‘koken met tofu’ tot drie cijfers achter de komma in de vingers te krijgen.

Al snel ontdekte ik dat ik de verkeerde tofu had gekocht. Dat soort fratsen overkomt me wel vaker omdat ik dan een heel schap vol tofu zie, het vervolgens niet meer weet en toch maar een besluit neem om iets te kopen. Ik had blijkbaar silken tofu gebruikt en die is geschikt voor in soep en stoven en dergelijke. Als je tofu wil bakken of frituren dan heb je firm tofu of extra firm tofu nodig. Dus ik fietste weer naar de Amazing O. en kocht firm tofu. Deze was inderdaad een stuk dikker, maar nog steeds wel nattig. Ik probeerde mijn Koreaanse receptje opnieuw en hoewel het nu beter ging (zeker qua spetters) was het nog steeds een beetje een ongeluk in een tunnel. Hoe ging ik die tofu nu nog vaster krijgen? Extra firm tofu? Die had ik bij de Amazing O. niet in de schappen zien liggen en deze keer had ik toch echt goed gekeken. Dus opnieuw logde ik in op de youtube-academie.

Daar ontdekte ik de tofu-pers, waarmee je overtollig water uit tofu kan persen. Ik dacht: ‘Ja nee, weer een apparaat… waar moet ik dat nou weer laten in de miniwoonst?’, maar al snel zag ik een filmpje van iemand die dat persen met twee borden en een stapeltje boeken deed, dus ik besloot om dat ook maar eens te proberen. Maar de grote tofu-doorbraak kwam toen ik van een of andere Chinese chef hoorde dat de mensen in Noord-China in de winter de tofu altijd buiten bewaarden en als ie dan uit de vrieskou kwam en ontdooid werd, dat ie dan een vastere structuur kreeg. Dat effect kon je thuis ook zelf bereiken door je bakske tofu in te vriezen, te ontdooien en dat nog een keer te herhalen. Vervolgens pers je de tofu nog eens een halfuurtje om het overtollige vocht eruit te krijgen. Ik vond het curieus, maar ik besloot om het toch uit te proberen en haalde mijn boeken en borden tevoorschijn. En verdomd, het werkte voor het Koreaanse gerechtje. Inmiddels heb ik deze tehcniek al bij meerdere gerechten uitgeprobeerd. Geen grote ongelukken in tunnels meer, hoezee! Je moet er wel aan denken om die tofu op tijd te bevriezen en te ontdooien, maar daar hoef je niet de hele tijd naast te staan, dus dat maakt niet zoveel uit. Ik heb nu gewoon standaard een bakske firm tofu in de vriezer liggen.

Wil je het Koreaanse gerecht ook uitproberen? Je vindt het op de Worldly Flavours-website. Die ik trouwens in het licht van dit blogje nog moet updaten met een Chinees tofu-recept en tofu uit de oven met een goddelijke sinaasappelsaus. Geen idee wanneer ik dat ga doen, maar dat komt ook vast wel weer een keer.