Nasi goreng
15789
post-template-default,single,single-post,postid-15789,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15645

Nasi goreng

NASI GORENG: een chaosbriefje met pijltjes

 

[bron: ikzelf en mijn chaosbriefje]

Nou, ik ga hier maar eens wat recepten delen, jungs. Niet zo zeer voor jullie, maar vooral voor mezelf. Met mijn warrige hoofd houd ik namelijk van systeempjes en lijstjes, anders lukt het me nooit om elke dag alle dingen te doen die ik wil doen. Boodschappen en koken is zo’n ding dat er meteen bij inschiet als ik me daar niet strak aan houd, dus daarom heb ik het ingewikkeld gemaakt. Dan weet ik dat het tijd kost en dat ik die tijd vrij moet maken, wil ik niet omkomen in de diepvriespizza’s. Dus werk ik met idiote excelschema’s en boodschappenexpedities naar minstens drie verschillende winkels. Hoe ingewikkelder, hoe beter. Ik weet dat dit nogal vreemd overkomt op een buitenstaander, maar ik heb na 45 jaar geleerd dat als ik interesse wil houden in iets, dat ik het dan moeilijk moet maken. Anders ga ik me vervelen en dan kook ik helemaal niet (ik vind altijd nog wel ergens een zak chips) en als andere dingen zoals werk en hobbyprojecten ook niet zo interessant zijn of op een laag pitje staan, dan zak ik weg in een soort lethargische staat van zijn. Ik ben dan niet per se depri, maar er komt gewoon weinig zinnigs uit mijn handen. Dus nu maak ik dingen ingewikkeld, daar gaat mijn hoofd beter op. Ja nee, ik weet het. Het is heel raar. Ik moest daar eerst ook aan wennen, omdat het dwars ingaat tegen wat we in deze maatschappij normaal vinden. Maar tijdens corona was ik dat gehang zo beu dat ik besloten heb ‘om dan maar te gaan koken, maar dan wel fatsoenlijk’. Iets wat me eerder nooit lukte. Bizar.

Zo besloot ik op een dag nasi te gaan maken. Op zich is het een restjes-gerecht, maar ik ging toch maar op onderzoek. Ik ontdekte dat ik de avond ervoor al rijst moest koken en zette dit taakje in mijn van de pot gerukte excelschema. Daarna ging ik 16 filmpjes kijken van mensen die nasi maakten. Ik krabbelde wat op een briefje en toog de dag erna naar de Turkse supermarkt hier om de hoek om alles te kopen wat ik in mijn nasi wilde mieteren. Drie nasi-kook-expedities verder had ik een chaosbriefje met allerlei ingrediënten en pijltjes en ik kon er amper nog een touw aan vastknopen. Dus toen heb ik het maar eens netjes opgeschreven. En dat is dit recept. Tegenwoordig maak ik het altijd zo, want als iets mee eenmaal aanstaat, dan ga ik er niet meer in liggen porren. En dan is zo’n site natuurlijk ideaal. Het is even wat werk om het erop te zetten, maar ik heb nu wel altijd een boodschappenbriefje bij de hand en hoef me niet af te vragen uit welk boek of van welke site of chaosbriefje dit nasi-recept komt. Ik ben echt goed bezig!

[porties: ik eet hier in mijn eentje drie dagen van]

Ingrediënten

– 2 sjalotjes
– 2 chilipepertjes
– 2 kleine tomaten (of 1 grote)
– 2 teentjes knoflook
– een stukje gember (ongeveer 2 centimeter)
– 1 limoen
– 1 stengel citroengras
– 3 eieren
– trassi (garnalenpasta)
– bosuitjes
– platte peterselie
– witte rijst
– 300 gram varkensvlees of kippendij
– ketjap
– sojasaus
– plantaardige olie

Stappen

Rijst

– Kook 400 gram rijst
– Laat afkoelen (liefst kook je de rijst de dag van te voren) en zet weg

Boemboe

– Snij de sjalotjes, de chilipers, de tomaat, de knoflook, de gember en de stengel citroengras fijn
– Pureer deze ingrediënten in de blender tot je een pasta krijgt
– Rasp wat limoenschil erdoorheen (bewaar de rest van de limoen voor later)

Vlees

– Snij het vlees in blokjes en marineer het met 1 tl ketjap, zet klaar voor later

Eieren

– Klop twee eieren in een kommetje en zet klaar voor later
– Doe het andere ei in een kommetje zonder het te kloppen en zet klaar voor later

Groenten

– Snij de bosuitjes in ringetjes
– Hak de peterselie fijn

De nasi zelf

– Doe wat plantaardige olie in een wok
– Fruit de boemboe tot deze dikker en wat donkerder van kleur wordt
– Maak een stukje van de bodem van je pan vrij en voeg daar de twee geklopte eieren toe
– Maak een roerei naast de boemboe en mix het als het ei gaar is
– Voeg het gemarineerde vlees toe
– Voeg de rijst toe en zorg dat de korrels goed los komen van elkaar
– Voeg trassi naar smaak toe
– Voeg 2 el ketjap toe
– Voeg 1 el sojasaus toe
– Voeg het sap van de limoen toe
– Voeg tot slot de bosuitjes en de peterselie toe en laat even garen
– Bak het derde eitje als spiegelei in olie en voeg dit toe bij serveren