Dertien in een Dozijn

Ergens eind 2011 bedacht ik op een druilerige dag als deze dat ik nog nooit in een aantal provinciehoofdsteden was geweest. Of maar één keer, heel lang geleden. Ik besloot deze plaatsen te gaan bezoeken en er een projectje van te maken op mijn toenmalige blog. Want dat is voor mij altijd een goede stok achter de deur om dan ook werkelijk op pad te gaan, anders verzandt het weer in zoiets waarvan iedereen zegt: Wat een tof idee, ik zou dat ook eens moeten doen! En daar blijft het dan bij. Maar ik had wel een doel nodig, want als ik een beetje op de bonnefooi door een stad ga lopen, is de kans dat ik chagrijnig word best wel groot. Dus bedacht ik dat ik in elke stad dertien foto’s ging maken van vaststaande onderwerpen.  Een soort Schnitzeljagd, alleen wist ik nog niet precies waar de Schnitzels lagen.

(Lees even hier over het Duitse woord Schnitzeljagd, dat is nuttig. Voordat je denkt dat ik met een geweer achter stukken gepaneerd vlees aan heb lopen rennen).

Het concept bleek een gouden vondst, want ik kwam echt op plekken waar ik anders nooit geweest zou zijn. En af en toe was het ook een echte uitdaging, het kan best wel moeilijk zijn iets te vinden waarvan je thuis op de bank zeker denkt te weten dat het er wel is. Zo herinner ik me een speurtocht naar een blauwe deur (volgens mij was dat in Assen) en dat er in Middelburg bijna geen graffiti of street art was. Af en toe ging er ook iemand mee naar een stad en dan bezochten we ook nog een museum. Of zaten te lang op het terras. Dit laatste gebeurde in Maastricht natuurlijk, waar allerlei toevallig passerend volk zich bij ons voegde. Het was een geniaal project en in totaal kostte het me iets meer dan een jaar om het te voltooien, want ik ging natuurlijk niet elke week uren in de trein zitten.

Nou, jullie raden het al: ik ga dat weer doen. Na al dat binnenzitten van de afgelopen tijd ben ik wel weer toe aan af en toe een nieuwe omgeving. Ik heb al elf steden uitgezocht (ik zeg niet welke, totdat ik er ben… dan ga ik jullie vervelen op twitter hiermee). Voor de twaalfde stad zoek ik nog suggesties. Dus roep maar, er zijn wel een paar voorwaarden:

  • Het moet bereikbaar zijn met de trein;
  • Het liefst een oud centrum hebben;
  • Niet Amsterdam of Rotterdam, daar kom ik al vaak zat voor andere zaken;
  • Geen provinciehoofdsteden, want die deed ik dus al eens.

Hebben jullie dat genoteerd? Goed, dan hoor ik het wel. Verder zit ik ook te broeden op de dertien te fotograferen onderwerpen. Een aantal onderwerpen uit de vorige serie keren terug. Of in aangepaste vorm. Dus roep maar, ik ben nog op zoek naar originele dingen. Ook kunnen er weer mensen mee, maar deze keer contact ik jullie als ik denk dat je het leuk vindt, er woont of in de buurt bent. De eerste trip vindt naar alle waarschijnlijkheid volgende week al plaats, dus zet je schrap!

Hieronder zie je de uitkomst van het onderwerp ‘roze’ in de twaalf Nederlandse provinciehoofdsteden. Als jullie zin hebben in een puzzel en bij elke foto weten af te leiden in welke stad het is, dan verdien je mijn eeuwige roem en ik zeg er maar alvast bij: dat is niet veel mensen gegeven.

You Might Also Like