De Duitsers waren vast op
569
post-template-default,single,single-post,postid-569,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15645

De Duitsers waren vast op

Toen Máxima in 1999 opeens in het nieuws opdook, dacht ik: Huh, wat is dit nou? Want ik rijmde dat feestende, in het wit geklede meisje helemaal niet met onze stijve kroonprins. Dus besloot ik mijn moeder te bellen, ik kende namelijk voor de rest niemand met wie ik dit kon bespreken in de directe omgeving van mijn Nijmeegse studentenkamertje. Mijn huisgenoot P., die wel eens wakker geworden was naast een half opgegeten frikandel, was vast niet in een potentiële tangoprinses geïnteresseerd.
‘Zeg mam,’ tetterde ik in de hoorn, ‘Heb je haar gezien? Die feestende Argentijnse? Godnondeju!’

Ik hing toentertijd best veel in het café rond met mijn vrienden de Nijmeegse neerlandici, waar we heel gewichtig zaten te doen over onze studievereniging waarvan we ook ongeveer de enige actieve leden waren. Ik vond als erkend barhanger zo’n swingend type wel interessant als mogelijke koningin.
‘Ja,’ zei mijn moeder, ‘Ik zag het, ja. ’t Is mich get. En helemaal uit Argentinië, zeg.’
‘De Duitsers waren vast op,’ grinnikte ik en toen moesten we allebei heel hard lachen.
Wat er daarna gebeurde, weten we allemaal. Er was veel gedoe en dat was natuurlijk ook terecht.
‘Je gaat je bijna afvragen of er echt geen Duitsers meer waren,’ mopperden wij, terwijl we toch maar chips, knakworstjes en bier op de salontafel zetten voor de NOS-uitzending. Als we een vlag hadden gehad, was daar misschien ook nog wel mee gewapperd, maar dat weet ik niet zeker. Het waren verwarrende tijden.

Maar lang duurde de verwarring niet. Daar was ze opeens, de Max. In haar tuttige, rode jurkje. Ze begon charmant Nederlands te zwatelen en noemde Willem-Alexander zonder al te veel omhaal ‘een beetje dom’ over iets dat ook gewoon een beetje dom was.
‘God, dat is slim,’ mompelde mijn moeder.
We staarden naar het scherm.
‘Ik keur haar goed,’ ik hief mijn linkerwijsvinger bezwerend in de lucht, ‘Laten we zingen.’
‘Nee Elise,’ zeiden mijn ouders streng, ‘We gaan niet zingen.’

En zo kwam Máxima in mijn leven. Ongeveer hè. Het is lang geleden, dus het kan zijn dat er wat details in dit verhaal niet helemaal kloppen.